Top lista 10 najvećih dioničara BH Telecoma

Bez autora
Nov 02 2010

Pored Federalnog ministarstvo prometa i komunikacija s 90,0043 posto udjela, fondovi drže oko 4,6 posto udjela, a upravo se oni, koji zastupaju male dioničare u BiH Telekomu, nisu mogli usuglasiti oko toga koga nominirati za svog predstavnika u Nadzornom odboru. Već je poznato da je Komisija za vrijednosne papire FBiH po drugi put odbila prihvatiti upis Nadzornog odbora BH Telecoma u svoj registar emitenata, jer smatra da je izborom Nihada Imamovića država kao većinski vlasnik prekršila prava malih dioničara da sami izaberu svog predstavnika u Nadzorni odbor. Ilegalan ili legalan način odabira članova Nadzornog odbora BH telecoma i ne može adekvatnije biti opisano nego kao 'korporativno upravljanje na bosanskohercegovački način'. Iako zadovoljani odlukom Komisija za vrijednosne papire FBiH, sindikat, Avado Bahto, predsjednik sindikata BH Telekoma je mišljenja da nije pogodan momenat za rješavanje problema oko imenovanja Imamovića te da treba pričekati formiranje nove Vlade, stoga jer vlast u tehničkom mandatu u svemu tome ima veliki utjecaj.

Top lista 10 najvećih dioničara BH TelecomaPored Federalnog ministarstvo prometa i komunikacija s 90,0043 posto udjela, fondovi drže oko 4,6 posto udjela, a upravo se oni, koji zastupaju male dioničare u BiH Telekomu, nisu mogli usuglasiti oko toga koga nominirati za svog predstavnika u Nadzornom odboru.

Već je poznato da je Komisija za vrijednosne papire FBiH po drugi  put odbila prihvatiti upis Nadzornog odbora BH Telecoma u svoj registar emitenata, jer smatra da je izborom Nihada Imamovića država kao većinski vlasnik prekršila prava malih dioničara da sami izaberu svog predstavnika u Nadzorni odbor.

Ilegalan ili legalan način odabira članova Nadzornog odbora BH telecoma, baš kako je navedeno u  pisanju magazina lider.hr i ne može adekvatnije biti opisano nego kao 'korporativno upravljanje na bosanskohercegovački način'.

Iako zadovoljani odlukom  Komisija za vrijednosne papire FBiH, sindikat, Avado Bahto, predsjednik sindikata BH Telekoma je mišljenja da nije pogodan momenat za  rješavanje problema oko imenovanja Imamovića te da treba pričekati formiranje nove Vlade, stoga jer vlast u tehničkom mandatu u svemu tome ima veliki utjecaj.

Lista vlasnika i njihovih udjela u BH Telekomu, trenutno, izgleda ovako:

  1. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija - 90,0043 posto
  2. Zif Big-investiciona grupa d.d. Sarajevo - 1,4090 post
  3. Zif Prevent invest d.d. sarajevo Sarajevo - 0,8751 posto
  4. Zif Naprijed d.d. Sarajevo - 0,6269 posto
  5. Zif Herbos fond d.d. Mostar - 0,4983 posto 
  6. Zif Mi-group d.d. Sarajevo - 0,4970 posto 
  7. Zif Prof-plus d.d. Sarajevo - 0,4128 posto 
  8. Zif Crobih fond d.d. Mostar - 0,4089 posto 
  9. Zif Fortuna fond d.d. Bihać - 0,2806 posto
  10. Raiffeisen bank d.d Sarajevo - 0,1735 posto (skrbnički)

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik